Arkivbild Foto: TT

Ripjakt ska locka nya invånare till Härjedalen

Publicerad

Kommunstyrelsen i Härjedalen har beslutat uppvakta Länsstyrelsen med krav om att de som är folkbokförda i Härjedalen ska få förtur till ripjakten på statens marker.

Jakttillstånden för att få delta i ripjakt på statens marker från premiären är begränsade.

– Från premiären den 25 augusti och tio dagar framåt är det ett hårt tryck, säger Tommy Dadell som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Idag är det slumpen som avgör vilka som ska få jaga de första dagarna. Av de som anmält sig för jakt från premiären slumpas det ut i vilken ordning man får välja jaktdagar. 

Vill skapa mervärde

De allra flesta som söker tillstånd bor utanför Härjedalen och nu vill alltså kommunstyrelsen där att kommunens invånare i kraft av sin folkbokföring ska få jaga redan från starten.

– För att skapa ett mervärde för befolkningen i kommunen, locka fler att flytta hit och få invånarna att skriva sig i kommunen förordar vi att kommuninvånarna inte ska innefattas av den ordinarie lottningen och kvoteringen, skriver kommunen.

De områden som är aktuella här är statens marker där samebyarna Mittådalen och Ruvhten har sina åretruntmarker.

Från 11 september lättar reglerna kring ripjakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer