Sveriges enda rodelbana kan komma att renoveras för miljoner. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Rodelsporten vill storsatsa på banan i Hammarstrand

Uppdaterad
Publicerad

Den över 60 år gamla rodelbanan i Hammarstrand kräver ständigt underhåll eftersom den till stora delar är uppbyggd av trä. Nu hoppas sportens företrädare att de ska få bidrag till att renovera banan i betong.

Vi har tidigare berättat om de problem som vädret ställt till med under uppbyggnaden av banan i år. Men under vecka 10 kom åkandet igång och det har varit full aktivitet vid rodelbanan i Hammarstrand.  framförallt har ungdomar från bygden köat för att testa den fartfyllda sporten.

Under veckan har det genomfärts 100-tals åk i banan av såväl banrodel- som skeletonåkare. Parallellt med själva rodelbanan finns också en 1100 meter lång bana för Snowraceråkning som många också testat på.

Byta trä mot betong

Rodelbanan har till i år renoverats och sedan isbelagts de sista 300 meterna av banans hela längd på 1200 meter. Men nu finns det planer på att successivt renovera och byta ut delar av träkonstruktionerna mot betong. Rodelsporten vill framtidssäkra banan.

–Ja, målet är att söka EU-medel och sponsorer så att vi kan ha alla våra olika grenar av kälksporten igång här i Hammarstrand, säger projektledare Anders Söderström.

Mångmiljonsatsning

För att få till en tipptopp träningsanläggning med konstfruset krävs en investering på omkring 50 miljoner kronor. men Anders Söderström tror att de kommer långt med ca 20 miljoner.

Hör mer i klippet hur rodelsporten vill utveckla banan i Hammarstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.