Så här tänker sig Diös att Gustav III:s torg kan komma att se ut efter ombyggnationen. Vyn på bilden är från korsningen Hamngatan-Kyrkgatan och den stora byggnad som dominerar bilden är ett hotell. Foto: Illustration Krook & Tjäder

Här är planerna för Gustav III:s torg

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit det mest omtalade byggprojektet i Östersund under flera år. På onsdagen presenterade Diös sina planer på hur Gustav III:s torg ska bebyggas.

Planförslaget har skickats över till kommunstyrelsen och där tas det upp 7 april. Därefter ska det ut på samråd vilket innebär att några utvalda får förslaget sig tillskickat, men det står var och en fritt att komma med synpunkter.

– Det kommer att finnas en digital 3D-bild. Den är väldigt naturtrogen och där kam man röra sig i och kring de olika huskomplexen, säger Mia Forsgren, informatör hos Diös.

Tre huskroppar

Anblicken av det gamla torget kommer så klart att bli helt förändrad. I princip kan man säga att det handlar om tre stora huskroppar. Närmast Hamngatan planeras ett stort hotell ligga, med sex våningar.

Sex våningar finns också i en kontorsbyggnad uppe vid Rådhusgatan, alldeles framför Gamla Teatern.

Längs Thoméegränd byggs bostäder och i markplan vid Kyrkgatan så kallade kommersiella lokaler. Alltså i princip butiker eller serveringsställen.

Den nuvarande torgytan blir delad i två hälfter så att en passage öppnas i Artillerigatans förlängning ned mot Kyrkgatan.

Bantade planer

De nu lämnade planerna är alltså mer måttfulla än de ursprungliga som talade om 10-16 våningar på husen.

Nu väntar drygt ett år av handläggningar av planärendet.

– Går allt som vi tänker oss så blir det byggstart i augusti 2021, berättar Henrik Lundmark, projektutvecklare hos Diös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.