De flesta tjuvar bryter sig in när du inte är hemma. Foto: TT

Så kan du undvika inbrottstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Tänd lampor, samarbeta och var vaksam. Polisen tipsar om hur du kan undvika inbrott.

Majoriteten av de inbrott som anmälts den senaste tiden har skett när folk inte är hemma. Tillvägagångssätten varierar men det är främst uppbrutna eller krossade fönster och dörrar. Nu tipsar polisen om hur du kan minska risken för att någon bryter sig in.

Få det att se ut som att du är hemma

Tända lampor är för många ett välkänt trick. Polisen fortsätter tipsa om detta då det kan vara en faktor som gör att tjuvarna undviker att gå till just ditt hus. Utomhuslampor med rörelsedetektorer är särskilt skrämmande, menar polisen. Du kan även ha radion på.

Hjälps åt att hålla koll

Prata med dina grannar om du ska åka bort och kom överens om att hjälpas åt att hålla koll. Lägg märke till om främmande bilar rör sig i området och ta registreringsnumret om det verkar misstänkt. Ser du en person som verkar misstänkt så kan du ringa polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.