ÖFK:s framgångar har sannolikt bidragit till intäkter för stadens näringsliv. På bilden Galatasaray-supportrar samlade på Stortorget i Östersund innan matchen mot ÖFK i juli 2017. Foto: SVT

Så lyfte ÖFK:s Europa League-äventyr hela Östersund

Uppdaterad
Publicerad

ÖFK:s Europaäventyr ser ut att vara över för den här gången. En fråga att ställa sig är vad framgångarna på fotbollsplanen fått för betydelse i en bredare betydelse.

Björn Hemmingsson är chef för det hotell där faktiskt samtliga europeiska storlag valt att bo när det mött ÖFK.

– Det har varit speciellt att ha storlagen här. Arsenal hade bokat två hela våningsplan, men det har varit lag som bokat ännu mer än så, berättar han.

ÖFK i Europa League

Galatasaray hade tekokar-personal

För personalen har det på många sätt handlat om att växla upp från den vardagliga konferenslunken. Lagen har haft med sig stor personal, som till exempel egna säkerhetsvakter. Sedan har det funnits kockar som övervakat matlagningen.

Mest udda var nog Galatasaray som hade med sig en kille som ansvarade för tekokningen.

– Redan när lagen bokar gör de klart sådana saker som att de inte ska behöva träffa andra gäster. Men de flesta som varit här har konstaterat att det varit väldigt lugnt så spelarna har rört sig nere i lobbyn ändå, säger Hemmingsson.

”Rejäla tillskott för olika näringar”

Kan man säga att stormatcherna tillför något för näringarna i Östersund?

– Ser man bara till oss så är det ju uppenbart eftersom de valt att bo hos oss. Men både i Europa League och allsvenskan så följer det med supportrar. Beroende på vilket lag vi talar om så kan det handla om rejäla tillskott för olika näringar ute på stan, menar Björn Hemmingsson.

Stolta östersundare

En som länge varit en hängiven ÖFK-supporter är kommunalrådet AnnSofie Andersson (S):

– För mig är det största med ÖFK:s framgångar den glädje och stolthet som Östersunds invånare känner för fotbollslaget. Sedan kan man förstås inte bortse ifrån att Östersund det senaste halvåret blivit omskrivna i positiva ord i tidningar över stora delar av världen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i Europa League

Mer i ämnet