Länet rustar sig för att möta det väntade besökstrycket. Vad som görs berättar Annica Ideström och Sofie Jonsson, båda vid länsstyrelsen. I klippet hör du också vad fjolårets turistguide längs Vildmarksvägen, Lotta Falk, vill se för åtgärd i Stekenjokk. Foto: SVT

Så ska besökstrycket i fjällen hanteras i sommar

Publicerad

Det är rekordbokat i fjällen i sommar, frågan är hur länet rustar sig för att möta det väntade besökstrycket? Hör vad som görs från länsstyrelsens sida, och hör också vad tidigare turistguiden i Stekenjokk vill se för åtgärd just där.

Lotta Falk arbetade som turistguide längs Vildmarksvägen ifjol och hon konstaterar att det var flera extrema omständigheter som gjorde att det tidvis var kaotiskt längs vägen: väldigt mycket snö – upp till sju meter höga snövallar längs vissa sträckor – snabb snösmältning och högt vatten. Det skapade problem för renarna som inte kunde ta sig bort från vägen och ut i terrängen på grund av de höga plogkanterna.

Extrema förhållanden ifjol

Det var också ovanliga förhållanden i övrigt: reseförbudet som höll i sig in i juni. När det sedan blev tillåtet att resa längre än två timmar, då kom ofantligt mycket mer folk än någon hade kunnat tro, menar Lotta Falk.

Striden om fjällen
Annica Ideström, friluftssamordnare vid länsstyrelsen, Lotta Falk, fd turistguide längs Vildmarksvägen och Sofie Jonsson, länsstyrelsens förvaltare i Stekenjokk, berättar om åtgärder för att möta besökstrycket i fjällen i videon. Foto: SVT

I år är förutsättningarna betydligt bättre, menar Lotta Falk, som för närvarande är tjänstledig från Strömsund turism, för att istället ägna sig åt hotellverksamhet.

– I år är det välskyltat, det ska inte missa var det är fågelskyddsområde och var det är stopp och stannande-förbud. Jag tycker också att vi har fått ett väldigt bra samarbete mellan oss på Strömsund turism och Vilhelmina turism och länsstyrelserna, säger hon.

Men det finns fortfarande förbättringar att göra, ett konkret exempel ger hon i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet