Njaarke sameby vill att det görs en översyn av vinterbetesområden i Jämtlands län. Foto: Henrik Montgomery /TT

Sameby vill ha fastställda gränser för vinterbete

Publicerad

Njaarke sameby vill att Sametinget utreder vinterbetesgränserna i Jämtland. Det råder kaos i dag menar samebyn.

I en skrivelse till Sametinget begär nu Njaarke sameby att Sametinget fastställer vinterbetesgränser mellan samebyarna i Jämtland, rapporterar Sameradion & SVT Sapmi.

Det finns inga gränsbestämda vinterbetesområden i Jämtland idag – och ordföranden i Njaarke sameby, Pär Nilsson, beskriver dagens situation som kaotisk.

– Man kan aldrig spara ett vinterbetesområde idag för då svämmar en annan samebys renar in på området och det blir överbetat. Det är ett virrvarr med vinterbetet i Jämtland, säger Nilsson.

Det är Sametingets rennäringsnämnd som kommer att behandla begäran från Njaarke sameby. Så här säger nämndens ordförande Marita Stinnerbom om det kommande arbetet:

– Det finns alltid utmaningar när det gäller samebygränser. Nu ska Sametinget bereda ärenden ordentligt och prata med samebyarna för att se hur man bäst kommer fram till ett beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet