Ren på vinterbete Foto: Henrik Montgomery, TT

Efter 14 års förhandlingar – avtal om renbete i hela Härjedalen

Publicerad

Det har varit en lång och stundtals slitsam process, men nu finns det avtal mellan samebyar och markägare för renbete i hela Härjedalen.

Förhandlingarna inleddes efter att det 2004 slogs fast i domstol att samebyarna i Härjedalen inte har någon sedvanerätt för vinterbete i Härjedalen. Sedan 2005 har förhandlingar hållits mellan samebyarna Tåssåsen, Handölsdalen och Mittådalen och markägare.

Ganska snabbt kunde samebyarna skriva avtal med skogbolagen om bete och 2011 skrevs det första avtalen under om bete på privata marker. Men nu finns alltså avtal för hela Härjedalen.

– Det sista området som nu är avtalat är ett område i sydöstra Härjedalen, säger Kristina Jonsson, som har varit länsstyrlsens medlare i förhandlingarna.

Avtalet omfattar cirka 1 000 markägare och innebär en långsiktigt ökad säkerhet vad gäller tillgång till bete. Ett bekymmer är dock att det avtalade området är just det område där Naturvårdsverket tidigare beslutade att det ska få finnas en vargföryngring.

Samebyn Ruhvhten Sijte har inte deltagit i förhandlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer