I dagarna masstestas säsongsarbetare och andra anställda inom turistnäringen i Vemdalsområdet. Skistar har testat 300 och lika många som är kopplade till Destination Vemdalen kommer att testas, enligt Anna Hansson, vd för destinationsbolaget. Foto: SVT

Säsongsarbetare i Åre och Vemdalen masstestas

Uppdaterad
Publicerad

Alla säsongsarbetare i Åre och Vemdalsområdet ska covidtestas för att stoppa ökad smittspridning inom gruppen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Utöver det testas även 300 personer kopplade till destinationsbolaget i Vemdalen nu i dagarna, uppger vd Anna Hansson för SVT.

I Vemdalen drog masstestningen av Skistars säsongspersonal igång i fredags och där har nu samtliga testas. Det rör sig om 300 personer. Lika många planerar destinationsbolaget i Vemdalen att testa. Destinationsbolaget drog igång provtagningen bland sina delägare igår, tisdag.

– Vi har hunnit testa ungefär 100 personer och det handlar om åkerier, restauranger, frisörer. Resultatet kommer under dagen, säger Anna Hansson vid Destination Vemdalen till SVT.

Coronaviruset i Jämtlands län

Insatser ger effekt i Åre

– Regionen har erbjudit möjlighet att kunna screena all personal veckovis, säger Therese Sjölundh, vd på destinationsbolaget i Åre, till radion.

Även exempelvis frisörer och matbutiker ingår i masstestningen.

I Åre har fallen bland säsongsarbetare minskat markant senaste veckan – från hälften av alla fall i regionen vecka 7, till 18 procent vecka 9. Enligt regionens smittskyddsläkare Micael Widerström är det bland annat smittspårning som fått effekt.

Efter att Storhogna högfjällshotell tvingades stänga förra veckan har nu också toppstugan på Vemdalsskalet stängt på grund av smitta bland personalen. Widerström tror dock att insatserna snart kommer ge effekt även i Vemdalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet