Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) vill lyfta frågan om att ge fler personer rätt att bära vapen. Foto: Christine Olsson/TT

Jämtlands SD-ledamot: Låt fler civila bära vapen

Uppdaterad
Publicerad

SD:s riksdagsledamot Josef Fransson, som sedan senaste valet sitter på Jämtlands mandat, öppnar för att fler civila borde kunna få bära vapen för att bekämpa kriminalitet.

Tanken sågas av Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

SD-ledamoten skriver på X, tidigare Twitter, att ”Sveriges laglydiga medborgare behöver bättre skydd mot terrorister och gängkriminalitet.”

”Funderar på om man inte skulle kunna låta ostraffade civila bära handeldvapen i kombination med löpande utbildning och skjutprov”, fortsätter han.

”Inget utspel”

Med en sådan brottsbekämpande kraft i samhället skulle vissa kanske dra sig från att dra fram en pistol för att till exempel begå ett rån, säger Fransson till TT.

Ett första steg vore att poliser som inte är i tjänst kan få större befogenheter att bära vapen. Det bör eventuellt finnas en åldersgräns och en strikt granskning, bland annat kontroll av belastningsregister och sjukdomar.

Fransson understryker att han inte lanserar ett skarpt politiskt förslag och det är inget som är förankrat inom Sverigedemokraterna. Han har inte motionerat om saken.

– Det är inte ett politiskt förslag, inget utspel, utan en tanke för att starta en intressant diskussion, och för att se om någon kan komma med ett intressant motargument.

Sågas av Pehrson

TT: Är inte ett av de argumenten att ju fler vapen det finns på gatorna desto större risk att de hamnar i orätta händer eller att det avlossas skott som kan skada oskyldiga?

– Jag ser det inte så. Nu är det väldigt många skott som avlossas som träffar oskyldiga.

– Och vapen i ”rätt händer” är aldrig en fara. Vi har jägare och sportskyttar och dessa vapen hamnar aldrig i den typen av situationer.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson sågar tanken från riksdagsledamoten.

– Jag tycker att det är dåligt, vi behöver ha fler poliser, vassare verktyg och tidigare sociala insatser. Vi behöver ha färre vapen på våra gator hos personer som inte ska ha vapen, och inte fler.

I videon – Detta är Josef Fransson:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Turism och jaktfrågor tänker jag är frågor som intresserar jämtar och härjedalingar”, säger Josef Fransson (SD) ny riksdagsledamot för Jämtlands län. Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.