Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi hör direkt från företag och destinationer att det slagit hårt, säger Mats Forslund, JH-turism, om de bistra ekonomiska konsekvenserna för länets besöksnäring. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Siffror visar: Turismen i Jämtland-Härjedalen drabbas hårt av coronakris

Uppdaterad
Publicerad

Jämtland och Härjedalen kan bli den mest drabbade regionen i hela landet när det gäller ekonomiskt bortfall från turismen.

I en sammanställning som Stockholms Handelskammare skrivit sticker Jämtlands län ut. I alla fall om man ser till hur den minskade turismen slår ekonomiskt i förhållande till antalet invånare.

– Ja, eftersom vår turistnäring är så omfattande här i länet så slår det väldigt hårt när det blir sådana här stora neddragningar, säger vd:n för Jämtland-Härjedalen Turism, Mats Forslund.

Mest per 10 000 invånare

Under jämförelseperioden från år 2019, mellan den 15 mars och den 20 juni, spenderade utländska turister i länet 83 miljoner kronor, utslaget per 10 000 invånare. Den summan riskerar att mer eller mindre gå om intet för länets turistföretagare och andra som har sin verksamhet kring turismen.

– På vissa destinationer i länet visar undersökningar att 75 procent av alla andra företag lever på de kringaktiviteter som turismen för med sig, säger Mats Forslund.

Hör mer om turismen i coronatider i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer