Antalet nyinskrivna arbetssökande hos Arbetsförmedlingen fortsätter att öka i coronakrisen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Här är kommunerna där arbetslösheten ökar mest

Uppdaterad
Publicerad

Den snabbt stigande arbetslösheten slår hårt mot hela Sverige. Men några kommuner drabbas betydligt mer än andra.

– Det är en utmanande situation, säger Anna Kaltenegger på Arjeplog kommun där arbetslösheten ökat med nästan 25 procent på en månad.

Den senaste månaden har andelen arbetslösa ökat dramatiskt och på en bred front – både geografiskt och inom olika branscher. Men de lokala variationerna är stora. Några av kommunerna drabbas väldigt hårt medan andra klarar sig oväntat bra, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen som TT tagit fram.

Arjeplog i topp

De kommuner där andelen arbetslösa ökat mest i landet under mars jämfört med februari är Arjeplog, Strömstad, Värmdö, Åre och Dorotea.

Coronapandemin

Flera faktorer spelar in till vilken grad en kommun påverkas – bland annat vilken näringsstruktur som finns, pendlingsmöjligheter till andra städer och vilken åldersgrupp de arbetsföra invånarna tillhör, enligt Sandra Offesson arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Toppar listan

I Arjeplog kommun har andelen arbetslösa ökat mest i hela landet – med knappt 23 procent från februari till mars i år. Till de största näringarna i kommunen tillhör biltestindustrin, vars avmattning i coronakrisen i sin tur slår hårt mot hotellbranschen och serviceyrken.

Även besöksnäringen står för en stor del av Arjeplogs arbetstillfällen, men nu har branschen så gott som helt stannat upp.

– I vanliga fall är väldigt få arbetslösa här, för nästan alla slukas upp av besöksnäringen och testverksamheten. Det är en utmanande situation på alla sätt och vis, säger Anna Kaltenegger, administrativ chef på Arjeplog kommun .

”Som en grekisk ö i november”

Högt upp på listan av hårt drabbade kommuner finns även Strömstad, där andelen arbetslösa har ökat med 14,5 procent. De två dominerande näringarna i kommunen som genererar flest arbetstillfällen är gränshandel och besöksnäring. Att gränsen till Norge har stängts har en kraftig påverkan, berättar Kent Hansson, ordförande i kommunstyrelsen.

– Näringslivet är till stor del uppbyggt på norska besökare. Nu är det är som en grekisk ö i november. Vanligtvis är det fullt med besökare från Norge året om som handlar, bor på hotell och äter på restaurang, säger Kent Hansson, ordförande i Strömstads kommunstyrelse.

Stora köpcenter i kommunen har permitterat i stort sett all personal. Av den arbetsföra befolkningen i kommunen är omkring 25 procent nu arbetslös och det finns en överhängande risk att många företag går i konkurs, konstaterar han.

”En djup och allvarlig kris”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kallade läget för mycket allvarligt i Ekots lördagsintervju och betonade vikten av tillgång på utbildning i takt med att arbetslösheten växer.

– Mitt råd till de som är permitterade är att fylla på med kunskap och kompetens under den här tiden. Många av de jobben vi ser försvinner kommer att komma tillbaka. Det är ett bra tillfälle att tillgodogöra sig ny kunskap.

Regeringen satsar pengar

Nordmark berättade även att regeringen har tillfört 300 miljoner från Europeiska socialfonden (ESF) som kan användas för att erbjuda olika typer av utbildningar åt personer som har varslats eller permitterats.

Om pengarna från ESF ska användas hänger det dock på företagen som tar del av bidraget att arrangera kurser och utbildningar själva.

Här är kommunerna där arbetslösheten ökat mest:

Kommuner där andelen arbetslösa ökat mest mellan februari och mars

Kommun – Andel – Förändring

Arjeplog: 5,60 % – 22,6 %

Strömstad: 6,50 % – 14,5 %

Värmdö: 4,20 % – 13,2 %

Åre: 6,00 % – 13,1%

Dorotea: 6,30 % – 12,3 %

Knivsta: 3,90 % – 11,5 %

Danderyd: 3,70 % – 11,4 %

Sigtuna: 8,30 % – 10,5 %

Nacka: 4,90 % – 10,5 %

Svenljunga: 5,30 % – 10,4%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet