Simulator hjälper nyanlända öva bilkörning – unikt projekt i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att som nyanländ i Sverige klara av att ta körkort. Naturligtvis kan språket, möjlighet att övningsköra, men inte minst osäkerhet och ovana vid svensk trafik, göra steget att ens börja på trafikskola för stort.

Ett unikt projekt i Östersund, där en grupp nyanlända får träna bilkörning i simulator, försöker nu göra det steget lättare att ta.

Allt började som ett initiativ från ideellt håll som såg att det kan vara svårt för nyanlända, med svagare trafikvana, att ens klara av att gå på trafikskola. Nu har ett samverkansprojekt växt fram med bland annat företaget Adevotech, där körsimulatorn finns, studieförbundet Vuxenskolan, Östersunds kommun och Länsförsäkringar. 

– Det är ett viktigt steg i integrationen att ta körkort, men många nyanlända har sämre förutsättningar att klara av att gå direkt till en trafikskola. Men det här är inte tänkt att vara en ersättning till trafikskolor, utan en förberedelse inför. Det säger Krister Holm på Länsförsäkringar.

– Första gången var det jobbigt, men nu när man fått träna många gånger så går det bättre och bättre, säger Amanial Habtab Tsegai.

Tror på möjlig fortsättning

Simulatorn loggar allt eleven gör och man kan i efterhand gå tillbaka och se man man gjorde fel. Miljöerna är inte bara realistiska, utan faktiskt exakt baserade på Umeå med omnejd. 

Vad som kommer hända efter projektet avslutas återstår att se, men Mikael Bäckström tror i alla fall att det finns en framtid.

– Vi måste utvärdera såklart, men jag tror nog att det här kan vara ett bra verktyg i kombination med bra pedagogik. Utvecklingen under de fyra tillfällen vi träffats har varit stor, från att man knappt kunnat placera bilen rätt på vägen till att nu köra i stadsmiljö. 

Se mer från projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.