HR-chefen Hanna Vesterlund berättar om hur avgångsvederlaget tas emot bland de anställda: ”I vissa fall kan det vara som en förmån – i vissa fall är det jättejobbigt”. Foto: Sara Leijman/SVT

Sjukskrivningar bakom många avgångsvederlag i Krokom

Publicerad

Krokoms kommun har det senaste ett och ett halvt året tecknat avgångsvederlag med 19 personer.

– I de allra flesta fall handlar det om en lång sjukskrivning där vi provat allt men kommit till vägs ände, säger kommunens HR-chef Hanna Vesterlund.

– Avgångsvederlag är ett begrepp vi använder när vi gör en överenskommelse om att avsluta anställningen. Där vi som arbetstagare och arbetsgivare är överens om att gå skilda vägar, säger Hanna Vesterlund.

I de allra flesta fall handlar det alltså främst om långvariga sjukfall. Där man har jobbat med rehabilitering under lång tid men där inget fungerat.

Miljonutköp för skattepengar

Varför säger man då inte upp personen istället?

– Det går att göra det. Det har vi laglig grund för, men vi har valt att ta en annan väg och erbjuda avgångsvederlag istället, säger Hanna Vesterlund.

Jobbar för att minska sjuktalen

Vad kan kommunen ha gjort för fel som gör att ni behöver teckna avgångsvederlag?

– Jag kan inte se att vi har gjort något fel, men däremot kan man alltid fundera över vad man kan göra framöver. Det är ju ett lärande i detta också.

Bland annat har kommunen arbetat aktivt för att minska sjuktalen som varit en stor orsak till flera avgångsvederlag.

– I dag jobbar vi mycket mera främjande och förebyggande med företagshälsovården nu än vad vi gjorde tidigare.

I videon ovan berättar Hanna Vesterlund om hur enskilda individer kan reagera när ett avtal om avgångsvederlag tecknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet