Östersunds kommun överklagar inte förvaltningsrättens beslut om att man inte får ta betalt för rullskidåkning på ÖSK. Hör kulturnämndens och fritidsnämndens ordförande, Per Lundgren (C) om varför man inte bestrider domen. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Östersunds kommun överklagar inte beslut om rullskidspår

Uppdaterad
Publicerad

Skidåkaren Petter Mahrs överklagade Östersund kommuns beslut om att ta ut en avgift för att åka rullskidor på ÖSK. Han fick rätt. Och nu kommer kommunen finna sig i beslutet, utan att överklaga.

Till vardags arbetar Petter Mahrs på Naturvårdsverket, men det var i egenskap av rullskidåkare och Östersundsbo som han överklagade kommunens beslut om att ta ut en avgift för att man ska få åka rullskidor på Östersunds skidstadion.

– Det känns olyckligt att kommunen tar ut en avgift för att utöva motion och friluftsliv i området runt Rannåsens naturreservat, dessutom är det juridiskt oklart om man får ta ut en avgift, säger Petter Mahrs.

Han och hans skidkompisar har dessutom tyckt att det varit kontraproduktivt av kommunen att ta ut en avgift.

– Många i skidklubbarna har valt att inte åka där eftersom det kostar pengar. I stället åker de ute i trafiken på gång- och cykelvägar. Det är inte tänkt att användas till det, så det finns en poäng trafiksäkerhetsmässigt att hålla rullskidåkare i trygg miljö.

Nämnden vill inte överklaga

Nu har Förvaltningsrätten valt att gå på Petter Mahrs linje och därmed är kommunens beslut om avgift ogiltigt.

Per Lundgren (C) är ordförande i kultur och fritidsnämnden i Östersund, enligt honom finns det ingen anledning för kommunen att överklaga Förvaltningsrättens dom.

– Det är ändå en liten fråga. Och man kan ju inte kontrollera vilka som kör på trekilometersbanan och vilka som kör mot Rannåsen. Det är ett naturreservat och om man verkligen vill ta ut en avgift skulle man inte lagt banan just där, säger han.

Kan detta innebära att ni inte kommer underhålla banan lika noggrant?

– Nej, det får inte bli dumdristigt. Vi ska vara glada att vi har så många elitåkare som väljer att åka på våra fina banor här, det kan få fler att vilja komma hit för att träna. Om vi inte har råd med underhållet får vi lösa det i någon budget, det blir ingen ambitionssänkning, säger Per Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.