Henrik Windstedt (C), sitter i samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun. Han och hans sambo döms att betala närmare 100 000 kronor i byggsanktionsavgift för ett svartbygge. Foto: Eva Danielson/SVT (arkivbild)

Henrik Windstedt i Åre får straffavgift för svartbygge – sitter i ansvarig nämnd

Uppdaterad
Publicerad

Skidprofilen Henrik Windstedt tvingas betala närmare 100 000 kronor för ett svartbygge i Åre. Samtidigt sitter han som förtroendevald politiker i den nämnd som beslutat om avgiften.

– Jag deltog inte i beslutet, säger Henrik Windstedt (C) till SVT Jämtland.

Henrik Windstedt sitter sedan förra valet som ledamot för Centerpartiet i samhällsbyggnadsnämnden i Åre.

Innan han blev vald började han och hans sambo bygga en så kallad ekonomibyggnad. De kontaktade kommunen och fick besked om att det inte krävdes varken bygglov eller bygganmälan, eftersom det är en gammal jordbruksfastighet.

Men i januari beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Åre att Windstedt och hans sambo måste betala närmare 100 000 kronor i byggsanktionsavgift, eftersom de byggt en ekonomibyggnad på 375 kvadratmeter utan bygglov eller startbesked.

Henrik Windstedt (C) deltog inte i nämndens beslut.

Avslår överklagande

Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som avslog ärendet. Windstedt och hans sambo vände sig då till mark- och miljödomstolen för att få slippa avgiften. De ansåg att de gjort allt för att göra rätt vid uppförandet av ekonomibyggnaden.

Men mark- och miljödomstolen avslår överklagandet.

– Vi har verkligen försökt göra rätt, säger Henrik Windstedt till SVT Nyheter Jämtland. Vi har haft tät kontakt med kommuntjänstemännen som kunde ha talat om att vi behövde göra en bygganmälan.

Sanktionsavgiften på 99 015 kronor är betald.

– Vi får se om vi överklagar igen, säger Henrik Windstedt (C).

Men du som sitter i nämnden, borde du inte veta bättre?

– Vi i nämnden är inte i regel experter inom området utan läser in oss på ärenden i varje enskilt fall och får ett förslag till beslut från tjänstemännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.