Det var fullt med publik under skijoring-tävlingen på Åre torg. Foto: SVT

Stor publik såg skijoring-tävlingen mitt i Åre

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen gick den fartfyllda tävlingen i skijoring av stapeln i Åre by. Skidåkare lät sig dras bakom galopperande hästar medan de åkte genom en 250 meter lång bana.

De fyra hästarna och nio ryttarna kommer från Wångens ridanläggning. Bland de inbjudna skidåkarna fanns både amatörer och proffs, däribland lokala skidprofilerna Henrik Windstedt och Victor Öhrling Norberg. Efter genrepet i veckan tyckte de att det var riktigt svårt att fixa banan. Även hästarna behövde en hel del övning. Vann loppet gjorde Henrik Windstedt.

Banan innehåller portar, hopp och ringar som åkaren ska plocka på sig i farten, allt medan de tolkar efter en häst som rids i full galopp.

Det var packat med folk längs Årevägen inför tävlingen – se mer i videon här ovanför!

Mer om skijoring

  • Den officiella debuten för sporten var på Nordiska spelen 1901.
  • Skijoring med häst var med som en gren vid första olympiska vinsterspelen i Chamonix 1924.
  • Redan 1901 var grenen med i Stockholm, men då med renar som draghjälp.
  • Sporten var populär i flera av alpländerna och spreds sedan till USA där den har en serie av tävlingar på många skidorter.
  • Vid tävling består ett lag av häst, ryttare och skidåkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM 2019

Mer i ämnet