Skistar har avskedat säsongsarbetare som hade fest som bröt mot pandemireglerna. Arkivbild från Vemdalen. Foto: SVT

Skistar-anställda anmäler arbetsgivaren för hemfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

13 av Skistars anställda på skidorten Vemdalen samlades för en fest i en stuga som var avsedd för tre personer, rapporterar Dagens Nyheter. Något som senare resulterade i att samtliga fick sparken med motiveringen att det bröt mot företagets coronaregler. Nu har personalen gjort en anmälan för att Skistar utan tillstånd gått in i stugan.

Anmälan kom in till polisen på kvällen den 2 januari. En av de två män i 20-årsåldern som delade personalbostad på anläggningen anmälde att företrädare för Skistar kommit in i deras bostad utan att ha fått tillstånd till det.

– Det kommer att hållas ytterligare förhör med målsäganden, säger Agneta Brovinius, förundersökningsledare hos polisen i Jämtland/Härjedalen. Vi måste få in hyreskontraktet för att se om det finns något i det som ger Skistar rätt att gå in i bostaden.

Enligt Brovinius står det i kontraktet att personalen inte får ha utomstående boende i bostaden.

”Nolltolerans”

De avskedade säsongsarbetarna bodde i flera olika personalbostäder, men festade tillsammans kvällstid i ett boende för tre personer.

”Att vi har nolltolerans mot denna typ av överträdelser har jag svårt att tro att någon har missat,” skriver Skistars vd Stefan Sjöstrand i ett mejl till Aftonbladet.

Om den saken verkar det råda olika uppfattningar om. En anhörig hävdar att Skistar brustit i informationen gällande stugorna. Den anhöriges son och de övriga hade informerats om att familjer inte fick övernatta i stugorna men inte att de inte fick umgås med sina arbetskamrater.

– Efter uppsägningarna skriver vd Stefan Sjöstrand på Skistars intranät att de nu har tagit sitt samhällsansvar. Han skriver att om en medarbetare inte följer reglerna kommer enskilda samtal med berörda medarbetare äga rum, sedan görs en riskbedömning och därefter vidtas lämpliga åtgärder. Men inget av detta gjordes, säger en anhörig till Dagens Nyheter.

Totalt 18 personer i stugan

De 13 anställda som sparkades ska ha vistats tillsammans med fem utomstående personer i stugan, uppger Skistars kommunikationschef Petra Hallenbrant till Dagens Nyheter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick de 24 timmar på sig att lämna sina respektive personalbostäder.

– De fick en rejäl utskällning. Men personalen tycker att situationen har missbedömts och de har inte fått någon chans att förklara sig, säger källan.

Informerat om Folkhälsomyndighetens råd

Skistars vd säger att händelsen bryter mot både företagets interna regler och Folkhälsomyndighetens allmänna råd, vilka företaget har informerat sina anställda om.

”Att dessa ungdomar dessutom trots allt samlas för att ha en fest i ett av våra personalboenden med 18 personer (varav 5 ej Skistar-anställda) i ett boende för 3 är bara beklagligt”, skriver Sjöstrand till Aftonbladet.

SVT söker Skistar för kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer