”Jag vill komma tillbaka, mest för att det är en principiell sak”, säger en av de tidigare Skistar-anställda som avskedades efter en stugfest i Vemdalen. Arkivbild. Foto: Destination Vemdalen

Avskedades av Skistar 24 timmar efter festen

Publicerad

Sammanlagt 13 Skistaranställda avskedades med omedelbar verkan efter en fest i en personalstuga. SVT har pratat med två av dem som upplevde situationen som hotfull och otydlig från Skistars sida.

Enligt Per Persson, avtalssekreterare på LO, krävs en juridisk bedömning för att avgöra om Skistar agerat felaktigt.

– Här handlar det om enpersonalbostad. Det finns ordningsregler i hyreskontraktet. Vad somstår där vet inte jag.

Under festkvällen var totalt 18 personer i stugan, som egentligen är avsedd för tre. Något som enligt Skistar strider mot företagets coronaregler och som de anställda ska ha informerats om.

24 timmar efter festen kallades de båda anställda som SVT talat med till ett möte. Där hade de sina avskedspapper framför sig.

– Efter en fest i Åre fick de inblandade en varning, det är också det de skriver att man ska få om man bryter mot hyresregler. Men vi fick gå på en gång, säger den ena personen.

När det gäller säsongsarbetare har arbetsgivaren under den sex veckor långa prövotiden inte någon skyldighet att meddela orsaken till upphörd anställning. Det säger Per Persson som är avtalssekreterare på LO.

– Hade de varitfastanställda hade det varit en annan fråga, säger han.

En juridisk fråga enligt LO

En annan deltagare på på festen har anmält destinationsansvarige i Vemdalen. I ett mejl till honom skriver deltagaren enligt Dagens Nyheter bland annat att ”I Sverige är det grundlagsskyddat att i slutna sällskap i eget hemumgås på vilket sätt man vill. Detta är en hörnsten i vårdemokrati”.

Huruvida Skistars agerade är korrekt är något som kräver en juridisk bedömning enligt Per Persson på LO.

– Här handlar det om enpersonalbostad. Det finns ordningsregler i hyreskontraktet. Vad somstår där vet inte jag. Det kan ju vara så att de reglerna ändrats just isamband med corona.

Trots att det är en personalbostad ska man dock ha rätt till sin fritid, säger Persson och tillägger att han inte har hela bilden av vad som hänt.

– Vi har inte haft någon kontakt med personalen. Vi harbara varit i kontakt med företaget.

Olika anställningsformer

Personerna i stugan hade olika anställningsformer. De två som SVT pratat med hoppas trots omständigheterna på att få tillbaka sina jobb:

– Det jag önskar är att de drar in min uppsägning och att jag pånågot sätt kan få komma tillbaka. Jag vill komma tillbaka, mest föratt det är en principiell sak, säger en av dem.

SVT söker Skistar för kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.