Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samma beräkningsmodell men med helt olika slutsatser om hur skogen gör bäst klimatnytta. Hör forskare Göran Englund vid Umeå universitet och forskare Hans Petersson, SLU, om deras syn på om det bästa är att skogen ska få stå kvar eller avverkas. Foto: Tobias Jonsson, Jan Färingö/SVT

Skogens klimatnytta delar skogsforskningen

Uppdaterad
Publicerad

Skogen är viktig vid klimatomställningen. Det är forskarna överens om. Men på vilket sätt skogen ger den bästa klimatnyttan – den frågan delar skogsforskningen i två läger.

Två forskare, som sitter nästan vägg i vägg, den ene på SLU, den andre på Umeå universitet, har använt samma beräkningsmodell men kommit fram till helt olika slutsatser om hur skogen gör bäst klimatnytta. Vad de kommit fram till hör du i klippet.

Medan skogsindustrin vill se ökade avverkningar vill miljöorganisationer se minskade. Det framgick tydligt under SVT:s valsatsning om skogen.

Men hur ser forskningen på saken? Ja, klimatfrågan delar även skogsforskningen i två läger. Den ena sidan kan sägas utgå från ett ekologiskt, miljömässigt perspektiv medan det andra från ett mer skogsproduktionsinriktat perspektiv.

Striden om skogen

”Klimatmålet nås med minskade avverkningar”

Göran Englund, forskare och professor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet tillhör de som vill se minskade avverkningar.

– Det räcker att dra ned den nuvarande avverkningsnivån (95% av tillväxten) till den som gällde under perioden 1980-2015 ( ca 70%) för att vi ska klara de nationella klimatmålen, säger han.

Hans Petersson, forskare och prefekt vid institutionen för skoglig resurshushållning vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, gör en helt annan bedöming.

Visserligen ger han Göran Englund rätt i att det på kort sikt kan vara positivt med minskade avverkningar för klimatet, men han menar att klimatnyttan blir större om tillväxten ökar i den svenska produktionsskogen eftersom minskade avverkningar i Sverige leder till ökade avverkningar i andra länder.

– Vi får mer nytta av skogen med en högre produktion inte en lägre, säger Hans Petersson.

Olika syn på ersättningsnyttan

Skillnaden mellan de båda forskarnas resultat handlar alltså främst om synen på den så kallade substitutionsnyttan – hur stor ”ersättningsnyttan” blir av att plast och betong ersätts med träbaserade produkter.

Hans Petersson anser att substitutionsnyttan alltid blir störst med en så hög produktion som möjligt, det vill säga ett skogsbruk med fortsatta avverkningar. Om avverkningarna ska öka vill han inte uttala sig om, men skogen ska avverkas när den är ”mogen”. En gammal skog är inte en lika bra kolsänka som en ”avverkningsmogen”, menar han.

Göran Englund fastslår däremot att det alltid är bättre för klimatet med minskade avverkningar.

– Vi får då en ökad inbindning av kol i skogen men kan ändå få fram en rimlig mängd biomassa till förnybara råvaror.

Hör mer om forskarnas syn på skogens klimatnytta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet