Skogsstyrelen behöver mer pengar för att kunna betala ut ersättning till skogsägare som nekas avverka fjällnära skog. Generaldirektör Herman Sundqvist äskar 360 miljoner kronor mer för 2021. Foto: Åke Sjöström och Veronika Lax, Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen kräver mer pengar av staten

Publicerad

Skogsstyrelsen vill ha ytterligare 360 miljoner kronor av staten för att kunna betala ut ersättning till skogsägare som nekats avverka.

Efter Mark-och miljööverdomstolens dom i maj 2020, som slog fast att skogsägare har rätt till ersättning om de nekas avverka fjällnära skog, så har ansökningarna om att få avverka skog ökat markant.

I Jämtlands län har det från juni till och med september i år kommit in ansökningar om avverkning av 10 600 hektar skog. Mycket av det är fjällnära skog.

– Utan förstärkt anslag klarar vi inte att betala ut alla ersättningar i fjällnära under 2021, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist till SVT Nyheter Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.