De planerade förändringarna inom grundskolan i Strömsund kommer att beröra en majoritet av kommunens skolbarn, bland annat eleverna vid Centralskolan i Hoting. Foto: Strömsunds kommun

Skolbeslut i Strömsund skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut om de planerade stora förändringarna inom grundskolan i Strömsunds kommun vid torsdagens möte i Barn-, kultur-och utbildningsnämnden.

Beslutet blev istället att skolutredningen ska kompletteras.

– Utredningen har varit ute på dialoger och där har vi märkt vad befolkningen efterfrågar. Därför blev beslutet att utredningen ska kompletteras, säger Sara Kjellsdotter (S), ordförande i Barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

Kompletteringen innebär att en analys av kostnaderna för skolskjutsar ska göras.

Skolstruktur i Strömsund

– Vi kan inte besluta om en eventuell flytt av högstadieelever utan att veta mer om skolskjutskostnaderna, säger Sara Kjellsdotter (S).

Samtidigt behövs också en barnkonsekvensanalys, det vill säga en analys av hur kommunens 1100 elever kan komma att påverkas av de förslagna förändringar.

– Vi har beslutat om de här kompletteringarna för att kunna fatta ett väl underbyggt beslut för att alla elever ska få en likvärdig utbildning och säkerställa kvaliteten, säger Sara Kjellsdotter (S).

Skolutredningen som på torsdagen låg på nämndens bord omfattar fyra olika förslag som sammanfattningsvis handlar om att stänga högstadieskolor, bygga ny skola eller flytta mellanstadiet i Hoting till Kyrktåsjö.

Barnkonsekvensanalysen ska vara klar i december medan skolskjutskostnaderna ska vara färdigutredda i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstruktur i Strömsund

Mer i ämnet