Skolelever styckar älg i Svenstavik – Malak: Najs att göra praktiska grejer

Publicerad

Grovstyckningen får de hjälp med i ett av skolans teknikrum. Sedan är det upp till eleverna själva att ta reda på styckdetaljerna och skära upp köttet så det passar till rätterna de ska äta på sin Nobelfest.

Lektionen började i ett teknikrum bland lastpallar och verktygstavlor där en erfaren styckare visade hur man köttbitarna blev till fransyskor, filéer och innanlår. Därefter bar det av in till hemkunskapssalen där eleverna fick ta kniven i egna händer.

Förbereder Nobelfesten

Senare kommer de finare köttbitarna att frysas ner och bli en del av niornas årliga Nobelfest i december. De mindre fina bitarna kommer att användas i den vanliga hemkunskapsundervisningen.

Hör historien om varför niorna får lära sig hantera älgkött i klippet – Jägaren: Man lagade mat med tomma kastruller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.