Foto: SVT

Friåkningen i Frostviken är snart reglerad

Uppdaterad
Publicerad

Friåkning med skoter i Frostviken har kommit närmare en reglering. På kvällen hålls ett möte i Gäddede där folkets åsikter ska fångas upp.

Friåkningen med skoter i Frostvikenområdet har det senaste åren ökat kraftigt. Bra för turistnäringen men det har även inneburit stora påfrestningar för natur och markägarna.

Startat projekt

Friåknings Frostviken

För att bibehålla skoterturisterna och ha kvar friåkningsområdet samtidigt som markägarnas intressen vårdas så har ett projektet startats, Hållbar skoterturism i Frostviken, som drivs av Strömsunds kommun. Representanter för näringslivet, skoterklubben och markägarna sitter med i projektets styrgrupp.

– Regleringsområdet är en förutsättning för att kunna ha friåkning i området och kunna skapa ett bra regelverk kring det, säger Anders Blomberg, vd för Strömsunds utvecklingsbolag och ordförande i projektets styrgrupp i ett pressmeddelande.

Markägarfond

I projektet har områdets alla 280 markägare tillfrågats om att skriva kontrakt på att deras mark är öppen för skoterkörning i mån att det är tillräckligt mycket snö så inte marken skadas. Hittills har 230 markägare skrivit under. Tanken framöver är att skapa någon from av ledavgift där delar av avgiften ska gå till en markägarfond där då markägarna kan få ersättning för att upplåta sin mark till friåkningsområdet.

Reglerad skoteråkning

Projektet ska mynna ut i en organisation som själva kan bestämma vilka områden som ska vara öppen för friåkning och när. Även bestämma vad det ska kosta att köra i form av dags-, vecko- och årskort.

Regleringsområdet i Frostviken som projektet handlar om Foto: SVT

Naturvärdar

Ingenting kommer att förändras till i år, utan de kommer att vara som fjolåret där det finnas ett skoterpass som är frivilligt att köpa i guld silver eller bronsnivå. Dock kommer två naturvärdar att anställas i projektet som kommer att åka runt och informera skoteråkare och se över lederna, om det är i behov av att sladdas eller inte.

Möte i Gäddede

En startkonferens för projektet kommer att hållas i Gäddede idag torsdag, där allmänheten är välkommen för att diskutera och ställa frågor.

– Projektet skapar en möjlighet att på lokal nivå vara med och bestämma hur vi ska arbeta framåt och hur vi vill utforma vinterturismen. Jag hoppas att så många som möjligt kommer och delar med sig av sina tankar och funderingar, säger projektledaren Seija Klingberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friåknings Frostviken

Mer i ämnet