Skotertrafiken regleras i Frostviken

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1:a januari 2016 kommer skotertrafiken i Frostviksfjällen att bli reglerad.

De senaste åren har friåkningen med skoter i Frostviksfjällen i det närmaste exploderat. Något som visserligen varit bra för turistnäringen men som inneburit stora påfrestningar för markägarna.

Det senaste året har man jobbat på hur man ska kunna tillmötesgå både skoterturister – och markägare. Nästa vecka kommer 240 markägare få ett avtals-förslag i sina brevlådor. Om de skriver under kommer de ingå i ett tre-årigt nyttjanderättsavtal som innebär att deras mark kommer ingå  i ett kommunalt regleringsområde. 

Friåknings Frostviken

I regleringsområdet kommer fastighetsägarna att upplåta nyttjanderätt till både befintliga skoterleder och de populära friåkningsområdena. 

En särskild arbetsgrupp kommer att jobba med skötsel av lederna och ha allmän koll på hur skoteråkarna sköter sig. Det blir också den gruppen som kommer har rätt att ändra eller stänga av en skoterled eller område om man märker att mark eller djurliv far illa.

En fond att bildas där markägare – som får sin mark förstörd av skoteråkare – kan söka pengar. Fonden ska bland annat finansieras av den avgift som man planerar att införa för skoterturister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friåknings Frostviken

Mer i ämnet