Fjällen vid Sylarna. Foto: SVT

Skyddsjakt för rennäringen kan tillåtas i ny nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Nu föreslår Naturvårdsverket att skyddsjakt för renskötare tillåts även inom en nationalpark. Därmed ser en viktig knäckfråga ut att lösas och ett stort steg ha tagits på vägen mot inrättandet av en ny nationalpark i Sylarna-Helags-Vålådalen.

Idag tillåts inte skyddsjakt inom en nationalpark. Men nu har Naturvårdsverket beslutat ställa sig bakom rennäringens krav på en ändring för att göra det möjligt inom den nya nationalpark som kan komma att bildas inom området Sylarna-Helags-Vålådalen.

Verket föreslår i en hemställan att regeringen ändrar i jaktförordningens paragraf 28.

”Samebyarna har ställt krav”

– Samebyarna som är involverade i den här processen har ställt som krav att den här paragraf 28 måste gälla i nationalpark för att de ska acceptera en nationalpark, säger Ola Larsson, projektledare för nationalparksprocessen vid naturvårdsverket.

Med andra ord kommer det inte att bli någon nationalpark alls om inte rennäringens krav tillmötesgås. En knäckfråga som nu alltså ser ut att vara på väg att lösas.

Förändringen torde inte betyda att det kommer att skjutas många fler rovdjur inom nationalparken, enligt Naturvårdsverkets bedömning.

Under de senaste tre åren har fyra rovdjur dödats med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen (gäller akuta lägen), vilket kan jämföras med 340 djur under samma tidsperiod som dödats med stöd av myndighetsbeslut (skyddsjakt beviljad av Länsstyrelsen) för att förhindra allvarlig skada på rennäringen.

Väntar på beslut från regeringen

Härnäst ska regeringen fatta beslut i frågan. Om två år ska Naturvårdsverket och Länsstyrelsen ta ställning till om det ska inrättas någon nationalpark, och tills dess väntas regeringen ha fattat sitt beslut om ändring av jaktförordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.