Det kan finnas en coronaeffekt som är positiv för små skidanläggningar. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Små skidorter får fler besökare under pandemin – Kullstabacken tror på coronaeffekt

Uppdaterad
Publicerad

Vecka nio tillhör skidturismens toppveckor i fjällvärlden, mycket beroende på att Stockholm har sitt sportlov då. Men i år verkar en hel del folk också leta sig till mindre skidanläggningar. SVT besökte Kullstabacken i Hammarstrand som fått nya gäster.

– Det vi ser nu vecka nio är väldigt positivt. Vi känner ju många gäster sedan tidigare år och som ofta har kopplingar till bygden, men det har också kommit nya turister vi inte sett här tidigare, säger Bo Paulsson som driver och är delägare i Kullstabacken i Hammarstrand.

Coronaeffekt?

Att fler än tidigare har sökt sig till Hammarstrand tror han har flera orsaker.

– För det första har vi haft den bästa skidåkningen här på många år så det ryktet har nog spridit sig, men jag tror också att en del väljer en mindre anläggning där man kan förvänta sig mindre folk.

Fler upptäcker

SLAO som är skidanläggningarnas gemensamma organisation kan ännu inte bekräfta att det finns en coronaeffekt som gynnar små anläggningar, men i ett sms från vd Titti Rodling konstaterar hon:

”Det är för tidigt att svara på men vi ser vissa tecken på att fler upptäcker hemmabackarna och att man ser skidåkning som en bra uteaktivitet under pandemin.”

I videon ovan möter du några skidåkare som valt att tillbringa sportlovet i Hammarstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.