Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Micael Widerström, smittskyddsläkare om förberedelser inför hösten Foto: SVT

Smittskyddsläkaren om den förväntade hösten

Uppdaterad
Publicerad

Snart är semestertiderna slut och skolorna drar igång: På många håll i världen har man redan märkt av en höjning av antal coronafall och man misstänker att en andra våg är på väg. Micael Widerström, smittskyddsläkare i region Jämtland/Härjedalen berättar att det jobbar med flera senarier för att kunna förbereda sig för det som bli sanning i höst.

Samtidigt har vi en sommar där många semestrar hemma. Något som har lett till en stor tillströmning av turister på sina håll. Micael är dock lugn med att turisterna i sig inte är någon fara för ökad smittspridning.

– Det kan lika gärna vara vi jämtar och härjedalingar som bär på smittan, säger han.

Förberedelser för en andra våg

På centrallagret för sjukvårdsutrustning i Östersund är men beredda för att det blir en andra våg och räknar med att den utrustning de har kommer att räcka hela året ut.

– Redan tidigt i år började vi utöka lagret och fick då börja använda oss av uppbyggda provisoriska lager för att få plats med all utrustning, säger Mikael Brorsson som arbetar på centrallagret.

I videon ovan berättar Micael Widerström om förväntningarna inför hösten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer