Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mycket inspiration till topptursåkning kommer från sociala medier, men det uppmuntrar också många till en mer riskfylld åkning. Det visar en ny undersökning. Hör vad några topptursåkare i Jämtlandsfjällen, säger om det här i videon. Foto: SVT

Ny undersökning visar: Sociala medier får unga offpiståkare att ta fler risker

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier påverkar många unga topptursåkare till en mer riskfylld åkning än de klarar av. En tredjedel av alla offpist-åkare har någon gång skadat sig. Det visar en ny undersökning från Naturvårdsverket. SVT gav sig ut i Jämtlandsfjällen och träffade några topptursåkare för att höra vad de tänker om sociala medier och risker. Mer om det kan du se i videon ovan.

Det har blivit allt populärare med toppturer – alltså offpist-åkning långt från liftanläggningarnas skidsystem. Topptursåkarna i videon ovan träffade SVT vid Snasahögarna, väster om Åre, som är en av många populära platser för just topptur.

– Många aktörer i fjällen har märkt en gradvis förändring under flera år mot en mer extrem offpist-åkning. På sociala medier hittar yngre åkare ständigt nya och tuffare filmer att inspireras av, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverket.

Behövs annat än bara lavinkunskap

Naturvårdsverket gjorde före jul en enkätundersökning med skidsajten Freeride.se, riktad till svenska skid-och snowboardåkare. Omkring 1 500 offpist-åkare svarade.

Resultaten gör nu att Naturvårdsverket vill uppmärksamma och förebygga andra säkerhetsaspekter än lavinrisken.

– Att åka offpist är en fantastisk upplevelse men kräver både förberedelser och omdöme. Vi talar mycket om lavinkunskap, som är grundläggande för all offpist-åkning, men vi vill också lyfta andra aspekter av risk och säkerhet. Därför hoppas vi att den som planerar offpist under sportlovet vill ställa sig några viktiga frågor inför dagen och inför åket, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverket.

Vad resultaten visade kan du höra mer om i videon ovan.

Åk-nivå: Är jag redo för detta åk?

Konsekvenser: Har jag tänkt igenom konsekvenserna av ett fall? Hur ser terrängen ut under mig? Finns det klippor eller fasta föremål jag kan krocka med?

Kamrattryck: Hur påverkar vi varandra i mitt sällskap? Fattar vi bra beslut tillsammans?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet