Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”SOT- punkten är väldigt viktig för bygden, det har visat sig när vi haft elavbrott och vi kan köra på”- hör Lars-Åke Landström som är praktiskt ansvarig för Service och Trygghetspunkten i Kall Foto: Eva Danielsson/SVT och privat

SOT-punkten i Kall har använts ett flertal gånger: ”Det är bara att köra på om vi får elavbrott i bygden”

Uppdaterad
Publicerad

Skulle storm, brand eller översvämning slå ut elförsörjningen i bygden så finns reservelverket att sätta igång. Hittills har man kört igång ”Sot-containern” skarpt vid flera tillfällen.

Den 29:e januari 2020 kom containern på plats i Kall. Sveriges första Sot-punkt, en så kallad service- och trygghetspunkt:

– Den är väldigt viktig för bygden, den tryggar elförsörjningen för butiken, bensinstationen och angränsande lokaler på plats, säger Lars-Åke Landström som är praktiskt ansvarig för Service och Trygghetspunkten i Kall.

SOT-punkten tryggar servicen vid samhällsstörningar

Idag finns det bara SOT-punkter i Jämtlands län. I Borgvattnet, Kall och Lillhärdal. Tanken är att det ska spridas i hela landet och det finns ett stort intresse från länsstyrelser och kommuner.  Pandemin och kriget i Ukraina har ökat intresset för beredskapsfrågor

SOT är en förkortning av Service och Trygghet och ska säkerställa att grundläggande service fungerar även vid en samhällsstörning, som till exempel strömavbrott.

SOT-punkten utgörs av en befintlig livsmedelsbutik och bensinmack som kan drivas av reservkraft. SOT-punkten ska också fungera som en informations- och kommunikationsnod.

Källa: Länstyrelsen i Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.