Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka fördelar butiksägaren Mikaela Karlsson och föreningsengagerade Gunnar Hedin ser med service- och trygghetspunkten som är placerad vid livsmedelsbutiken i Lillhärdal. Foto: Maria Broberg/SVT

Ny säkerhet- och trygghetspunkt placerad i Lillhärdal – säkrar elen vid strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

På lördag invigs Jämtlands tredje service- och trygghetspunkt, så kallad SOT-punkt. Den är placerad intill matbutiken i Lillhärdal och kan användas om samhällsservicen störs. SOT-punkten har redan kommit till nytta vid fyra olika strömavbrott i bygden.

Under invigningen presenteras namnet på SOT-punkten. Den är döpt av elever på Lillhärdals skola, efter en namntävling.

– Sedan ska de inviga med namnsättning tillsammans med kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander, säger Gunnar Hedin, Lilllhärdals skoterklubb.

Lokala föreningar engagerade

För att kunna få ihop de sista pengarna till SOT-punkten så krävdes att någon kunde bistå med tio procent av kostnaderna för SOT-punkten.

– Alla föreningar i byn är involverade i just den här SOT-punkten, säger Gunnar Hedin, Lilllhärdals skoterklubb.

Framöver kommer föreningarna att se till att trygghetspunkten fungerar och sköta servicen på den. Även bygdepengarna som kommer via vindkraften kan hjälpa till med finansieringen.

Hör vilken nytta Lillhärdal kan ha av SOT-punkten i klippet ovan.

SOT-punkten består av ett reservkraftaggregat som kan till exempel kopplas till en livsmedelsbutik eller drivmedelsanläggning, två anläggningar som behöver kunna ge service till invånarna dagligen. Det kan också vara kopplat till annan offentlig service som till exempel en skola.

SOT-punkten ska också fungera för information och kommunikation ifall det blir störningar i samhällsservicen.

Någon måste vara utsedd till att sköta SOT-punkten, det kan vara en förening till exempel.

Flera kommuner i Jämtlands län arbetar för att ordna en SOT-punkt. SOT-punkten kan se olika ut, men måste ha de grundläggande funktionerna som nämnts här.

Den första SOT-punkten i landet skapades i Kall hösten 2020. Den andra i Borgvattnet, Ragunda kommun, hösten 2022, och den tredje i maj 2023 i Lillhärdal.

Källa: Länsstyrelsen Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.