Under invigningen presenteras namnet på SOT-punkten. Den är döpt av elever på Lillhärdals skola, efter en namntävling.
– Sedan ska de inviga med namnsättning tillsammans med kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander, säger Gunnar Hedin, Lilllhärdals skoterklubb.
Lokala föreningar engagerade
För att kunna få ihop de sista pengarna till SOT-punkten så krävdes att någon kunde bistå med tio procent av kostnaderna för SOT-punkten.
– Alla föreningar i byn är involverade i just den här SOT-punkten, säger Gunnar Hedin, Lilllhärdals skoterklubb.
Framöver kommer föreningarna att se till att trygghetspunkten fungerar och sköta servicen på den. Även bygdepengarna som kommer via vindkraften kan hjälpa till med finansieringen.
Hör vilken nytta Lillhärdal kan ha av SOT-punkten i klippet ovan.
Service- och trygghetspunkt, SOT-punkt
SOT-punkten består av ett reservkraftaggregat som kan till exempel kopplas till en livsmedelsbutik eller drivmedelsanläggning, två anläggningar som behöver kunna ge service till invånarna dagligen. Det kan också vara kopplat till annan offentlig service som till exempel en skola.
SOT-punkten ska också fungera för information och kommunikation ifall det blir störningar i samhällsservicen.
Någon måste vara utsedd till att sköta SOT-punkten, det kan vara en förening till exempel.
Flera kommuner i Jämtlands län arbetar för att ordna en SOT-punkt. SOT-punkten kan se olika ut, men måste ha de grundläggande funktionerna som nämnts här.
Den första SOT-punkten i landet skapades i Kall hösten 2020. Den andra i Borgvattnet, Ragunda kommun, hösten 2022, och den tredje i maj 2023 i Lillhärdal.
Källa: Länsstyrelsen Jämtland