Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Latti Östlund, spårchef i Vålådalen välkomnar förslaget om en försenad säsong – hör honom berätta varför i klippet. Foto: SVT

Spårchefen i Vålådalen positiv till en säsongsflytt: ”Det är ju nu det är som finast”

Publicerad

Vårvintern är här och det är kanske nu den finaste tiden för skidåkning är. Men världscupen i både längdskidor, skidskytte och alpint har redan avverkat sina sista tävlingar och nu höjs röster för att man borde se en förskjutning av säsongen. Spåransvariga i klassiska längdskidsorten Vålådalen välkomnar förslaget.

Flera elitåkare, både längd och alpint, har skrivit ett öppet brev till FIS där man kräver kraftfullare tag för klimatet, där ett förslag är att senarelägga säsongen.

Vålådalen är kända för att ha snö tidigt och redan i mitten av oktober öppnade man säsongens skidspår dit landslag och andra elitåkare vallfärdar för att vara tidiga på snö. Men nu på vårvintern när förhållandena är något helt annat ekar skidanläggning istället tom.

Hets att starta säsongen tidigt

– Nu är det knappt någon som är här och åker, säger Vålådalens spårchef Latti Östlund, som välkomnar förslaget om en förskjuten säsong.

Han menar att det blivit en hets att starta olika säsonger tidigt.

– Du ska vara först med att cykla på våren och du ska vara först med skidåkning på hösten.

Samtidigt har ju ni satsat för att vara tidiga, har inte ni bidragit till försäsongs-hetsen?

– Nej, det tror jag inte. Det är tävlingskalendern som styr hetsen, Latti Östlund, spårchef i Vålådalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.