Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Sandström är en av alla elitåkare som skrivit på det öppna brevet till FIS där man kräver kraftfullare tag för klimatet: ”Otroligt viktigt att det lyfts”. Foto: SVT

Skidåkare från Jämtland vill flytta säsongen för att minska sin klimatpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Flera elitskidåkare, både alpina och längd, har skrivit under ett öppet brev till FIS, internationella skidförbundet, med krav på hur man ska agera för att minska sin klimatpåverkan. SM-mästaren i längdskidor och Östersundsbon Björn Sandström är en av dem.

– FIS släpper ut lika mycket som ett mindre land, säger han.

Vid sidan av sin skidsatsning jobbar Björn Sandström med klimatberäkning.

I brevet föreslår man bland annat en förskjutning av säsongen. Man vill också anpassa tävlingskalendern för att minimera utsläppen från resor till och från tävlingar och man vill ställa krav på de nationella förbunden att anpassa sina träningsläger. Man vill också ifrågasätta om förbund ska samarbeta med fossila bränsleföretag, samt att alla ska redovisa hur mycket utsläpp de har.

Klimatkrisen

– Det är otroligt viktigt att frågorna lyfts, säger Björn Sandström.

”Vi är överens”

Lars Öberg, som är längdchef på Svenska skidförbundet, säger att en diskussion om förskjuten säsong pågår inom FIS.

– Vi är överens, de allra flesta länder i FIS, att försöka skjuta på säsongen. I nuläget är det att skjuta en vecka som vi pratat om, säger Lars Öberg, som inte vet när en sådan förskjutning kan bli verklighet.

Andra svenska skidåkare som skrivit på brevet är Sara Hector, Sandra Näslund, Erik Mobärg, David Mobärg, Johanna Hagström, Moa Ilar, Märta Rosenberg och Olof Jonsson. Den amerikanska alpinstjärnan Michaela Shiffrin står också med på namninsamlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet