Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det handlar om att vi tilllvaratar vår rätt som har åsidosatts väldigt länge” – hör Jenny Wik Karlsson på Svenska samernas riksförbund. Foto: SVT

SSR: Det handlar om att vi tillvaratar vår rätt

Publicerad

På flera håll har turism stoppats eftersom det stör renskötseln. Nu är även vissa fjällstationers framtid oviss.

– De samiska rättigheterna har på olika sätt stärkts, säger Jenny Wik Karlsson på Svenska samernas riksförbund.

Två av de fjällstationer som finns i Jämtlandstriangeln står på ofri grund. Marken arrenderas från staten av Svenska turistföreningen. Om knappt tre år går arrendet ut och nu är frågan om det kommer att förlängas. Detta är inte heller det enda som hänt i området på sista tiden.

För ett tag sedan stoppades den bandvagn som brukar gå med turistrafik mellan fjällstationerna Sylarna och Storulvån, eftersom den stör rennäringen. Just nu ligger ärendet hos regeringen och i avvaktan på besked står bandvagnen still.

”Vi håller på att bli undanknuffade”

Jonas Kråik är renägare i Handölsdalens sameby. Han pekar på att det snart är omöjligt att bedriva någon renskötsel i området. Det är också det som gör att de nu krävt flera åtgärder.

– Jag tror att samebyn vill pröva det här eftersom vi håller på att bli undanknuffade. Vi har ju förlorat så mycket sommarbetesmarker, säger Jonas Kråik.

SSR: Girjasdomen har stärkt oss

Men även på andra håll har frågan om rennäring och turism ställts på sin spets. I december kom till exempel beskedet att Anjans fjällstation miste sitt arrende för en raststuga vid Mansjön. Regeringen pekade på att stugans besökare störde rennäringen i området.

SVT ringde upp Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund (SSR). Hon säger att Girjasdomen påverkar det som händer nu.

– Domen visar att den bild vi har av vår rätt faktiskt stämmer. Den har stärkt oss.

Skapar friktion

Samtidigt ser hon hur det i sin tur leder till fler konflikter och en ökande polarisering.

– Det är ju många som bidrar till det och jag kan tycka det är ganska märkligt. För det handlar om att vi tilllvaratar vår rätt, som vi menar har åsidosatts väldigt länge.

Hör mer av förbundsjuristen Jenny Wik Karlssons resonemang i videon ovan.

Efter tio års strid avgjordes det principiellt viktiga Girjasmålet i Högsta domstolen i januari 2020.

HD är enig och slår fast att Girjas sameby – inte staten – har ensamrätt till upplåtelse av jakt och fiske på samebyns område ovanför odlingsgränsen, på grund av urminnes hävd.

Slutsatser i domen

  • Att rennäringslagen inte ger samebyn rätt att upplåta jakt och fiske på det område där samebyn bedriver renskötsel, och:
  • Att samebyn ändå har en ensamrätt att upplåta jakt och fiske som en följd av historiska omständigheter som gäller för det aktuella området (urminnes hävd).

Läs mer om domen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om fjällen

Mer i ämnet