”Det var en kraftsamling för demokrati och mot förtryck utav samer”, säger Erika Unnes, projektledare för Staare 2018. Foto: TT/SVT

Samisk festivalvecka när Staare fyller 100 år

Publicerad

Under veckan firas den samiska nationaldagen och att det var 100 år sedan det första landsmötet på den svenska sidan av Sápmi hölls i Östersund. På invigningen kommer bland annat Alice Bah Kunke hålla tal vid Rådhuset.

Nu inleds en festivalvecka mellan 5-11 febuari i Östersund för att fira 100-årsjubileet av Staare. Tanken med festivalen, som arrangeras av stiftelsen Gaaltije är att uppmärksamma den politiska kampen för samer och de som fört den framåt.

– Det var för demokrati och mot förtryck utav samer, så det var verkligen en kraftsamling som de här människorna gjorde för att få till stånd det här första mötet och det känner jag verkligen att jag vill ta del av och lära mig mer av, säger Erika Unnes, projektledare för Staare 2018.

Alice Bah Kunke håller tal

Den officiella festinvigningen sker klockan 17 på tisdag på den samiska nationaldagen då en parad med renar kommer gå klockan 16 från Badhusparken till Rådhuset där flera kända talare kommer vara på plats. Bland annat kommer FN:s urfolksrapportör Victoria Tauli-Corpuz, Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke samt presidenter från de nordiska sametingen.

Under veckan blir det ungdomsteater på Storsjöteatern, en mängd med olika workshop och föreläsningar om samisk historia, konstutställningar, konserter och högtidsmiddag bara för att nämna några av punkterna på programmet för Staare 2018.

Samekultur för de små

Samisk informationscenter flyttar in till Östersunds bibliotek som också kommer anordna en rad med aktiviteter för barn och unga. Bland annat kommer clownen Alfie på besök, det ordnas sagostunder och möjligheter att lära sig samisk dans och att jojka. På tisdag kommer biblioteket dela ut samiska flaggor mellan klockan 11-17 på tisdag.

Staare 100 år

Visa

1918 i började den politiska kampen då över 200 samer samlades i Östersund, Staare på sydsamiska, för det första landsmötet någonsin på den svenska sidan av Sápmi. Året innan var det i Trondheim (Tråante). Mötet arrangerades av Vilhemina-Åsele Sameförening och en tredjedel av mötesdeltagarna var kvinnor.

Källa: Staare 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Staare 2018

Mer i ämnet