Stafettläkare anmäls för grov oskicklighet

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen har lämnat in en anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, gällande en hyrläkare som under tre veckor arbetat vid en hälsocentral i länet.

Enligt anmälan till IVO har den berörde läkaren brustit i både planering och i medicinska bedömningar.

Efter journalgranskning har regionen funnit allvarliga brister i läkarens yrkesutövande under de veckor läkaren arbetade i länet, till exempel har läkaren inte kunnat informera om vad det innebär att ha pollenallergi eller ge rätt behandling för allergin. Vidare har regionen funnit brister vad gäller att göra bedömning av ledsjukdom eller göra en trötthetsutredning. En av läkarens patienter som hade järnbrist uppmanades att ”ta kontakt med någon för att få järntabletter” utan närmare utredning eller planering. Läkaren saknade också kunskap om hur ett körkortsärende handläggs vid rattonykterhet. Dessutom ska läkaren ha missat att föreslå relevant provtagning.

Regionen har också påbörjat en lex Maria-utredning och internutredning av ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.