Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredare Anders Olof Öhlén vid Bergs kommun om vad som ökat risken för en urangruva i Oviken. Foto: SVT

Stark oro i Oviken för nya gruvplaner: ”Medför stora miljöproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Ny kärnkraft ska byggas och till det behövs uran. Samtidigt har regeringen och SD öppnat för att ta bort uranbrytningsförbudet. I Oviken ökar nu oron för att det här ska leda till en urangruva i området där jakten på uran pågått intensivt tidigare.

– Det är bara att anta att regeringen vill säga ja till en sådan gruva, och då kommer vi till sanningens minut, säger kommunens utredare Anders Olof Öhlén.

Regeringen har meddelat att ny kärnkraft ska byggas för att säkra energiförsörjningen i Sverige. Efterfrågan på uran kommer att öka. Men sedan 2018 råder uranbrytningsförbud i Sverige. Regeringen och SD har dock öppnat för att ta bort uranbrytningsförbudet, enligt en enkät av Ekot.

Oro i Oviken

Det här väcker oro i Oviken i Bergs kommun. Där finns ett stort område med alunskiffer som innehåller både uran och innovationskritiska metaller som ”batterimetallen” vanadin. Området har undersökts under många år, och fram till uranbrytningsförbudet hoppades flera bolag på att få bryta just uran.

Efter förbudet flyttades fokus från uran till vanadin, men de senaste åren har det varit tyst kring prospekteringen.

”Vid brytning av vanadin får man uran på köpet”

Men det australiska bolaget Aura Energys dotterbolag Vanadis Battery Metals har kvar sina mineralrättigheter i Oviken. Med ny kärnkraft och ökad efterfrågan på uran ser bolaget nu nya möjligheter för sina gruvplaner i Oviken.

Anders Olof Öhlén, utredare vid Bergs kommun, ser allvarligt på utvecklingen.

Hör mer om det här i videon ovan.

Förbud mot utvinning av uran

Sedan 1 augusti 2018 är det inte längre möjligt att ge tillstånd enligt miljöbalken till gruvdrift för att utvinna uran.

Inga tillstånd beviljas för brytning, provbrytning, bearbetning och fysikalisk eller kemisk anrikning av uran för att använda uranets egenskaper som kärnbränsle.

Sedan 2018 klassas uran inte som en koncessionsmineral enligt minerallagen. Det betyder att det iråder ett stopp för att bevilja undersökningstillstånd eller tillstånd att bearbeta uran, så kallad bearbetningskoncession. 

De nya reglerna började gälla den 1 augusti 2018.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.