Estrad Norr jobbar sedan några veckor med en digital scen. Foto: Fredrik Lundmark SVT

Stopp för turnéer – då blir kulturen digital

Publicerad

Stängt, inställt eller framflyttat – ja det är konsekvenserna vi ser på alla möjliga fronter så här i coronatider. Just nu skulle till exempel Estrad Norr vara ute på länsturné med pjäsen “Fågeln i mig flyger vart den vill”. Men på grund av coronaviruset har man varit tvungna att skjuta fram turnén till nästa år.

Men eftersom skådespelarna och övrig personal på Estrad Norr finns på plats bestämde man sig ganska snabbt att pröva en ”digital scen”, som ett sätt att för publiken att ta del av kultur hemifrån.

– Idén med en digital scen kom ganska direkt när det stod klart att vi inte skulle kunna åka på turné, säger skådespelaren Helena Gezelius på Estrad Norr.

Coronaviruset i Jämtlands län

Ber publiken om hjälp

Vid sidan av att man spelar in eget material och lägger ut, så har man även uppmanat folk att skicka in idéer och eget material.

– Det har varit bra gensvar och vi har fått in allt från små pjäsidéer till dikter och barnböcker. Det är en kreativ och kul process och snabbt försöka bearbeta materialet och spela in, berättar Helena Gezelius.

Se mer om Estrad Norrs digitala scen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet