”Att vi ska ligga såhär lågt under riket, det är ganska unikt faktiskt”, säger Anders Söderman, sektionschef arbetsförmedlingen. Hör om varför i klippet. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda, SVT

Stor minskning av arbetslösheten i Jämtlands län – fler till arbete eller studier

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra året har arbetslösheten i länet minskat kraftigt. Allt fler har fått arbete eller börjat studera. 

– Jag tror att vi kommer sänka arbetslösheten lite till, säger Anders Söderman, sektionschef på arbetsförmedlingen Jämtland Härjedalen.

I dag har Jämtland en arbetslöshet på 6,1 procent, långt under rikets 7,9 procent som länet annars brukar ligga i snitt och jämföras med.

Totalt handlar det om cirka 1 100 personer som hittat en sysselsättning. Detta är en siffra som Anders Söderman tror kommer att sjunka lite till under året och att det därefter kommer stabilisera sig och fortsätta ligga förhållandevis lågt framöver.

Allt fler öppnar upp i större omfattning

Enligt Anders Söderman finns det olika anledningar till den sjunkande siffran, bland annat påpekar han turistnäringen:

– Hotell och restauranger är öppna i större omfattning nu, det påverkar också arbetslösheten, säger han och fortsätter:

– Det vi uppmärksammar och tycker är extra roligt är att vi har en hel del ur våra prioriterade grupper som också får jobb. Alltså personer som är långtidsarbetslösa eller personer med en viss typ av funktionsnedsättning.

Hör Anders Söderman i videon där han berättar mer om varför arbetslösheten minskat så kraftigt i länet.

Arbetslösheten ligger på 6,1 procent i Jämtland. Foto: SVT grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.