Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den här skogen ska skyddas i fjällen – hör SVT:s reporter Marie Selander förklara i videon ovan. Foto: Marie Selander, SVT

Ny stor satsning på skydd av fjällnära skog i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket och det statliga skogsbolaget Sveaskog presenterade på tisdagen en ny överenskommelse om ett långsiktigt skydd av fjällnära skog i de fyra fjäll-länen: Jämtland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten.

Det gäller 100 000 hektar fjällnaturskog.

– Vi har säkrat skydd för unika fjällnaturskogar, som är unika i Europa, säger generaldirektör Björn Risinger vid Naturvårdsverket.

Det är gamla fjällskogar som aldrig avverkats, unika skogar med stor biologisk mångfald som nu skyddas.

– Det är ett långsiktigt skydd som innebär ett skydd för att förbereda för reservatsbildning, säger generaldirektör Björn Risinger vid Naturvårdsverket.

I skogsutredningen föreslogs ett så kallat fjällskogspaket där 500 000 hektar föreslogs skyddas, där pekades 100 000 hektar som Sveaskog föreslogs skydda formellt. Och det är det som nu sker, konstaterar Naturvårdsverket och Sveaskog.

−Att skydda de utpekade områdena bidrar till flera av de svenska miljökvalitetsmålen såsom ”Storslagen fjällmiljö”, ”Levande skogar” och ”Myllrande våtmarker”. De blivande naturreservaten bidrar också till Sveriges internationella åtaganden för att skydda biologisk mångfald i skogen och ett ökat formellt skydd av skog och mark, säger Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket.

Sveaskog: ”Ett sätt att skapa varierat skogsbruk”

Det kommer också att bidra väsentligt till att uppnå internationella åtaganden för biologisk mångfald, exempelvis det som slogs fast vid FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal före jul.

– 75 procent av de 100 000 hektar var redan avsatt på grund av att de har höga naturvärden, så det här innebär inte något volymbortfall när det gäller virke. Det här är ett sätt för oss att skapa ett varierat skogsbruk, säger Erik Brandsma, vd Sveaskog.

Av de 100 000 hektaren är cirka 48 000 hektar produktiv skog och omfattar sammanlagt 108 områden i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Dalarnas län.

  • I Norrbottens län är det 57 områden omfattande totalt cirka 31 000 hektar produktiv skogsmark
  • I Västerbottens län är det 39 områden omfattande cirka 12 500 hektar produktiv skogsmark
  • I Jämtlands län är det ett område omfattande knappt 300 hektar produktiv skogsmark
  • I Dalarnas län är det elva områden omfattande cirka 4000 hektar produktiv skogsmark

Kartor över de berörda områdena kan du ta del av här.

Och så här kommenterar Sveaskog satsningen och den kritik som framförts från naturvårdshåll om ett för hårt skogsbruk i norr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommenterar Sveaskog satsningen och kritiken som framförts om ett för hårt skogsbruk i norr. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogens naturvärden visas i en ny databas: röda områden är ”hotspots”: naturskogar med hög biologisk mångfald med goda livsmöjligheter för hotade arter. Blå områden: ”cold spots” – produktionsskog med låga naturvärden. Foto: Sveriges lantbruksuniversitet

Så mycket skog är skyddad – och det här är kravet

Sammanlagt har 8,8 procent av Sveriges totala areal skogsmark skyddats formellt, varav den största delen ligger i eller nära fjällen. Andelen av den produktiva skogsmarken som skyddats är 6 procent.

Med formellt skydd avses nationalparker, naturreservat och biotopskyddsområden enligt miljöbalken eller genom naturvårdsavtal med markägaren.

Utöver det finns också skogsmark undantagen från produktion genom att så kallade frivilliga avsättningar.

Vid FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal före jul enades världens länder om att avsätta 30 procent av land och vatten för att värna den biologiska mångfalden. Det finns också krav från EU på Sverige att bruka skogen mer hållbart genom att spara skyddsvärd skog.

(Naturvårdsverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.