Stor stöldhärva rullas upp i Östersunds tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år härjade en stöldliga i och runt Jämtlands län. Många drabbades när de bröt sig in och tog allt från skotrar till tv-apparater.

I dag började rättegången där 18 personer är åtalade och där merparten är misstänkta för att ha köpt stöldgodset.

I videon ovan berättar polis och åklagare om vad de upptäckte under utredningens gång.

Den har kallats Laxsjöhärvan efter att ett vapenskåp exploderade i byn Laxsjö i Krokoms kommun i januari 2019.

Tidigare hade vapenskåpet stulits i ett fritidshus och när en man försökte ta sig in i skåpet med en vinkelslip exploderade det. Olyckan gjorde att både ambulans, räddningstjänst och polis kom till platsen och väl där fann polisen mängder av misstänkt stöldgods.

Arbetade enligt snöbollseffekten

Explosionen blev början på en utredning som sedan växt kontinuerligt. Misstankar fanns att flera gärningsmän hade genomfört en rad inbrott i både Jämtland och i kringliggande län, och att de sedan sålt stöldgodset vidare lokalt.

– Jag föreslog för åklagare Frida Molander att vi skulle köra det här enligt så kallad snöbollseffekt, säger polisinspektör Pär Sundin.

Det är en arbetsmetod som brukar användas vid exempelvis narkotikamål och där det handlar om att följa pengarna för att på så sätt även hitta köparna.

En av de största utredningarna

Under en längre period jobbade flera poliser heltid med att försöka spåra både stöldgods och köpare.

– Det är nog den största häleri-härva vi har hanterat här i Jämtland, säger polisinspektör Pär Sundin.

Och i dag började alltså rättegången som planeras pågår i åtta dagar.

Totalt 18 personer står åtalade. Fem av dom är misstänkta för flera olika stölder, resten för häleri, det vill säga för att ha hanterat eller köpt stöldgods.

– Det är fängelsestraff i straffskalan. Och grovt häleri som flera av de här personerna är åtalade för, där är det minst sex månaders fängelse, säger åklagare Frida Molander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.