Laxsjöhärvan avslöjades i samband med ett misslyckat försök att öppna vapenskåpet på bilden. I utredningen figurerar en hel del narkotika, vapen och ammunition. Bilder ur förundersökningsprotokollet Foto: Polisen

Åtal väcks i Laxsjöhärvan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom första åtalet i den så kallade Laxsjöhärvan. Åtalet rör fem män som misstänks för grov stöld. Två misstänks även för vapenbrott.

De åtalade männen är mellan 25 och 37 år gamla. Samtliga åtalas för grov stöld och misstänks för inbrott i två olika fritidshus.

Ska ha stulit vapen och smycken

Vid det första inbrottet ska tre av männen ha stulit en sabel, en domkraft, smycken och två vapen. Vid det andra inbrottet ska två av dem ha tagit ett vapenskåp som innehöll ett luftvapen och ammunition samt en röjsåg.

Båda inbrotten ska ha inträffat i början av januari förra året på två olika orter i länet. Alla tre erkänner brott.

Misstänks för vapeninnehav

Utöver det åtalas två av männen för vapenbrott. En misstänks ha innehaft en pistol, ett hagelgevär och ett kulgevär. Han erkänner innehav av pistolen, men inte de två andra vapnen. En misstänks ha innehaft ett kulgevär, något han också erkänt i förhör.

20 personer misstänkta i härvan

Laxsjöhärvan uppdagades efter att ett vapenskåp exploderade i Laxsjö. I polisens händelserapport från den dagen står bland annat: ”Det första man ser när man tittar in i rummet är en stor mängd ammunition som ligger utspritt på golvet. Det är både hagel och kulammunition blandat, mitt bland ammunitionen så syns en pistol av äldre modell liggandes”. I händelserapporten står även att det strax intill ammunitionen syntes en mängd blod som kom från den person som skadades vid explosionen.

Vapenskåpet visade sig vara stulet och när polisen började utreda så uppdagades vad åklagare Frida Molander beskrivit som ”en av de större stöldhärvorna i länet”. Drygt 20 personer är misstänkta för inblandning i härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.