Arkivbild Östersunds tingsrätt Foto: TT

Tre fortsatt häktade för grovt vapenbrott, grov stöld och grovt häleri

Uppdaterad
Publicerad

Tre män, 23, 27 och 35 år gamla är fortsatt häktade misstänkta för bland annat grovt vapenbrott, grov stöld och häleri. Brottsligheten uppdagades när ett vapenskåp i Laxsjö sprängdes.

Det var en kväll i början av januari som det kom larm om en explosion i Laxsjö i Krokoms kommun. Det visade sig vara ett vapenskåp som av någon anledning hade exploderat när två personer försökte öppna det. Vid explosionen skadades 35-åringen svårt i benet. Han vårdas fortfarande på sjukhus.

Åtal i februari

Tre personer är nu omhäktade på sannolika skäl misstänkta för bland annat grovt vapenbrott, grov stöld och häleri. Två av de misstänkta, en 23-årig och en 27-årig man, är också misstänkt för grovt näringspenningtvättsbrott.

Åtal mot 35-åringen ska vara väckt senast den 7 februari, mot 23-åringen den 21 februari och mot 27-åringen den 22 februari.

Vad är näringspenningtvätt?

Den som i näringsverksamhet eller som led i en verksamhet som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i penningtvättssyfte kan dömas för näringspenningtvätt. Straffskalan är fängelse i högst två år. Är brottet grovt är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Om näringspenningtvätten är att anse som ringa är straffskalan böter eller fängelse i högst sex månader. Även den som inte bedriver näringsverksamhet eller en verksamhet som är varaktig eller i större omfattning kan dömas för ringa näringspenningtvättsbrott om han eller hon medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i penningtvättssyfte.

Även försök, förberedelse eller stämpling till penningtvättsbrott, grovt penningtvättsbrott eller näringspenningtvätt är straffbelagt.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.