Arkivbild från en operation Foto: Jack Mikrut, TT

Stora brister i brandskyddet i operationssal på Östersunds sjukhus – skyddsombud slår larm

Publicerad

Skyddsombud på Östersunds sjukhus kräver nu åtgärder i en operationssal. Enligt skyddsombuden råder stor brandrisk i den aktuella operationssalen, och trots påpekanden har inga åtgärder gjorts.

Skyddsombuden har gjort en så kallad 6:6a-anmälan där man kräver att en operationssal, benämnd Op-rummet, åtgärdas. Det är problem både med arbetsmiljön och med patientsäkerheten när rummet används för operationer.

I rummet utförs operationer där patienten sövs med narkos. Rummet som är cirka 25 kvadratmeter stort upptas till hälften av maskiner. Under operationer kan 7-8 personer förutom patienten vistas i rummet vilket gör det trångt.

Stor risk för brand

Operationerna bedrivs mestadels i mörker och det sker operationer med öppen låga i form av laser, diametri och radiofrekvens. Det gör att risken för brand är stor när det är trångt, och det finns syrgas i rummet. Dessutom finns bara en dörr ut ur rummet. Så här skriver skyddsombuden om riskerna vid en brand:

 ”Att i detta läge evakuera åtta personer plus sövd patient på ett trögrörligt operationsbord, med vidhängande respirator och droppaggregat genom en mycket liten dörr med inåtgående dörrblad, och vidare ut i en trång tvättskrubb, innebär en mycket stor arbetsmiljörisk, utöver en påtaglig patientsäkerhetsbrist.”

Personal har svimmat

Under långa operationer blir det varmt i rummet och det har hänt att personal har svimmat eller fått migränanfall under pågående operationer.

Bristerna har påtalats vid flera tillfällen men inga åtgärder har vidtagits. Skyddsombuden kräver att ytterligare en dörr installeras, att ventilationen förbättras och att något görs åt utrymmesbristen.

Senast den 21 april ska Region Jämtland Härjedalen svara skriftligt på kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.