Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lennart Ledin, ordförande i Bostadsrättsförening Stadsbäcken, om råttproblemen. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Stora problem med råttor i Östersund: ”De käkar på kablar i bilarna”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har råttor och andra gnagare haft högsäsong. Söndergnagda kablar i bilar och besök i soprummen är inte ovanliga.

Nu tar både Östersunds kommun och fastighetsägare krafttag för att mota bort gnagarna.

När folk slänger matrester på marken är råttor de stora vinnarna. I förlängningen är det fastighetsägare som får tampas med gnagare som springer över gårdsplaner och gömmer sig i buskar medan de väntar på mer mat.

Soprum i flerfamiljshus får också ofta ovälkomna besök. Vanligtvis tar de sig in genom hål och glipor och gnager sig sedan in i sopkärlen.

– Vi har haft stora problem i sommar, inte lika mycket som förra året. Vi ser en förbättring nu, säger Nnamdi Eronini, miljöinspektör vid Östersunds kommun.

Vad är det för platser som har problem?

– Det är ofta kopplat till flerfamiljshus. Det gäller att ha bra avfallshantering och låta bli att slänga skräp på gatan.

Smarta råttfällor

Problemen är störst i centrala Östersund. En fastighetsägare som får tampas med råttor är bostadsrättsföreningen Stadsbäcken.

– Vi har installerat ”smartfällor” och har tagit bort buskar som råttorna gillar att gömma sig i, säger Lennart Ledin, kanske mest känd som regionpolitiker för Liberalerna, men som även är ordförande i bostadsrättsföreningen Stadsbäcken.

Han berättar att flera grannar fått påhälsning i sina bilar.

– Råttorna käkar på kablar och det har kostat bilägarna flera tusen kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer