Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se skadorna efter fyrhjulingar på myrarna vid Svartsjöarna Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Stora skador efter fyrhjulingar vid Svartsjöarna

Uppdaterad
Publicerad

I området kring Svartsjöarna utanför Östersund går det en skoterled på vintern, men nu har det även upptäckts att det körts fyrhjulingar i området.
Se drönarbilder över spåren, och hör länsstyrelsens kommentar.

Förutom vissa undantag är det förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Vissa områden, som till exempel myrmarker, är särskilt känsliga för de skador som uppstår.

SVT Nyheter Jämtland filmade med drönare i delar av det aktuella området och frågade länsstyrelsen vad de anser om omfattningen och hur det påverkar marken.

Myrmark extra känslig

– Det syns att det körts mycket och inte bara där skoterleden går. Myrmark är extra känslig och när man kör sönder rötterna som binder ihop marken tar det väldigt lång tid innan det läker, säger Caroline Westerlund som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

I videon ovan ser du bilder från området och länsstyrelsen förklarar varför körningen skada mark och växter även utanför själva spåren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer