Den värsta stormen har bedarrat i fjällen nu. Varningarna kommer att plockas bort allt efterson under kvällen, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT.

Stormen har bedarrat i fjällen: ”Kulmen är nådd”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags drog stormen Cora in med full kraft över fjällvärlden. Men nu är det värsta över.

– Kulmen är nådd i fjällen, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg på söndag kväll.

Tidigt på söndagsmorgonen drog det igång.

– Det sa bara pang, berättade SVT:s reporter Lena Samuelsson, som befinner sig i Åre.

Där har det blåst vindar med orkanstyrka uppe på fjälltopparna. Men nu är det värsta över. Klass 2-varningen har omvandlats till en klass 1 för Jämtlandsfjällen.

På söndagskvällen var det en klass 2-varning över Jämtland inland och Västernorrland län, men även där kommer det att sänkas till en klass 1-varning så småningom.

”Ingen anledning att ge sig ut i mörkret”

– Det gäller max ett par timmar till. Det avtar även där, säger Per Stenborg.

Det kan blåsa över 20 m/s i byarna, men inte i medelvind, berättar han.

– Det värsta är över. Vinden kommer att avta snabbt.

Är det fritt fram att gå ut nu, eller är det fortfarande farligt?

– Det finns ingen anledning att ge sig ut nu i mörkret under kvällen. Har man varit inne hela dagen kan man vänta till imorgon. Låt det vara till dess, säger Stenborg.

Trots att stormen ger sig är det inte riskfritt att vara på fjället under måndagen. Det råder fortfarande en stor risk för laviner. En klass 4-varning är utfärdad för måndagen.

– För alla avstängda vägar är prognosen att de öppnas klockan 6 på måndagen igen, säger Per Aronsson vid Trafikverkets presstjänst till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.