Största utbrottet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

ÖSTERSUND Smittan i Östersund sprids via dricksvattnet. Det visar provsvaren.

Utbrottet av magsjukan i Östersund är det största utbrottet av dricksvattenburen smitta med cryptosporider någonsin i Sverige. Det uppger Margareta Löfdahl, epedemilog vid smittskyddsinstitutet för Mittnytt.

Samtidigt är det allt fler Östersundsbor som insjuknar i magsjuka. På tisdagen hade 4.500 anmält till kommunen att de drabbats av magsjuka.

Cryptosporidium i Östersund

De har svarat på den enkät som finns på kommunens hemsida för att försöka kartlägga parasitens utbredning, säger Jörgen Vikström vid Östersunds kommun.

Totalt bedöms mellan 3.000 och 9.000 ha smittats.

Vattnet har analyserats under helgen och på måndagen stod det klart att parasiten har hittats både i det ingående vattnet till vattenverket och det utgående från vattenreningen, enligt Jari Hiltula, miljöchef i Östersunds kommun.

Vad som har orsakat föroreningen är dock okänt.

-Vi har hittat höstacken. Nu jobbar vi stenhårt med att hitta nålen, säger Jari Hiltula.

Samtidigt misstänker miljöåklagare Christer B Jarlås att miljöbrott begåtts när magparasiten spridits ut i dricksvattnet.

– Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten. Det som skett gör att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft tillräcklig kontroll på sin verksamhet och på så sätt orsakat denna förorening.

Kommunen ger fortsatt rådet till Östersundsborna att koka sitt vatten. Troligen finns det ett avloppsläckage som förorenat Storsjön, men det är oklart var.

Det var i fredags kväll som Östersunds kommun gick ut med ett Viktigt meddelande till Allmänheten via tv, radio och webb och uppmanade alla med kommunalt vatten att koka det innan det dricks.

Anledningen är att det de senaste veckorna har rapporterats om ovanligt många fall av svår magsjuka, orsakad av parasiten Cryptosporidium.

På måndagen anmält till kommunen att de drabbats av magsjuka, en siffra som ökade till 2.500 under tisdagssförmiddagen.

Östersunds sjukhus har dock inte märkt någon större tillströmning av patienter. Ett tiotal har legat inlagda på sjukhus sedan smittan bröt ut.

Eftersom parasiten är väldigt motsståndskraftig så kan smittan även finnas i kommunens badhus. Klor biter inte på Cryptosporidium. Inte heller handsprit dödar parasiten.

Under måndagen väntar Östersunds kommun svar på de prover som har tagits på dricksvattnet. Tills vidare uppmanas befolkningen att koka vattnet i minst en minut innan det används.

Hit kan du ringa

Ring Östersunds kommun följande nummer om du har frågor om dricksvattnet.

063-14 42 66

063-14 34 87

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet