Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilken betydelse fick Cryptosporidieutbrottet för landet i stort? Och kan det hända igen? Hör Kristina Kenning Östling, VA-chef i Östersund, svara på frågorna i videon. Foto: SVT

VA-chefen: ”Utbrottet av Cryptosporidium blev en väckarklocka för hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vattenverk till en kostnad av 742 miljoner kronor. Det blev beslutet i  Östersund efter utbrottet av Cryptosporidium för tio år sedan. Men vilken betydelse fick Cryptosporidieutbrottet för landet i stort? Och kan det hända igen? Hör Kristina Kenning Östling, VA-chef i Östersund, svara på frågorna i videon ovan.

Efter att nära hälften av alla Östersundsbor insjuknat i cryptosporidieinfektionen för tio år stod det klart att vattenreningen måste förbättras rejält i kommunen.

Till en början var tanken att modernisera det befintliga vattenverket men senare blev beslutet istället att bygga ett nytt.

Ska stå klart om sex år

Projekteringen av den nya anläggningen har börjat nu i höst. Om sex år ska vattenverket stå klart.

Enligt de senaste beräkningarna kommer kostnaden inte att stanna vid en halv miljard som de första beräkningarna visade utan istället uppgå till 742 miljoner. Vad det beror på berättar VA-chefen mer om i videon ovan.

Det här hände vid parasitutbrottet i Östersund 2010.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet